Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi
2022-02-08

2022 ERASMUS Turizm Stajı Başvuru İlanı



 

 

Aşağıdaki Erasmus Stajı başvuru ilanı Trakya Üniversitesi koordinatörlüğünde ve sadece Turizm ile ilgili alanlarda öğrenim gören öğrencileri kapsayan Turizm Staj Konsorsiyumu çerçevesinde gerçekleştirilecek Erasmus Öğrenci Staj Hareketliliği başvuru ilanıdır.

  

GENEL BİLGİ:

Staj Hareketliliği nedir?

Uygun Staj yerleri nerelerdir?

 

Turizm Konsorsiyumu, sadece Turizm ile ilgili alanlarda öğrenim gören öğrencilere açık bir staj hareketliliği projesi olup genel kural ve kaideler açısından normal Erasmus öğrenci staj hareketliliği ile aynıdır. Erasmus Öğrenci Staj Hareketliliği hakkında bilgi için lütfen yukarıdaki linklerdeki sayfaları inceleyiniz.
 

Bu Erasmus staj ilanına dâhil olan ve başvuruda bulunabilecek okul ve programlar:

Marmara Ereğlisi Meslek Yüksekokulu

  • Turizm ve Otel İşletmeciliği
  • Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri

Şarköy Meslek Yüksekokulu

  • Turizm ve Otel İşletmeciliği
  • Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri
  • Seyahat-Turizm ve Eğlence Hizmetleri
  • Turizm ve Seyahat Hizmetleri
  • Aşçılık

Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu

  • Turizm ve Otel İşletmeciliği
  • Turizm ve Otel İşletmeciliği İ.Ö.
  • Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri
     

KİMLER BAŞVURABİLİR:

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi bünyesinde bulunan yukarıda listelenen programların herhangi birinde, tam zamanlı (örgün öğretim) öğrenci olarak kayıtlı bulunan ve aşağıda belirtilen asgari genel not ortalamasını sağlayan tüm adaylar.

*İkinci öğretimde (akşam öğretiminde) okuyan öğrenciler de örgün eğitim kapsamındadır ve başvurabilirler)


Başvuru geçerliliği için minimum genel not ortalaması koşulu:

Ön Lisans ve Lisans programları için: 2.20 / 4.00
Lisansüstü programlar için: 2.50 / 4.00
 

NEREDE STAJ YAPACAĞIM:

Öğrencinin kabul aldığı işletmede staj yapabilir. Staj yapılacak işletme yukarıda belirtilen programlarda faaliyet gösteren sektörde bir işletme olmalıdır. Yapılacak stajın içeriği, programı, stajda yapılacak faaliyetler yukarıda belirtilen programlar kapsamında olmalıdır.

Erasmus stajı yapacağı kurum/kuruluşu bulup, o kurum ya da kuruluştan aldığı imzalı ve mühürlü kabul mektubunu Tekirdağ NKÜ Erasmus Ofisi’ne başvuru dönemi bitmeden önce ileten öğrencilerin Erasmus Genel Sıralama Puanına 10 puan ilave yapılır.


Vatandaşı Olunan Ülkeye Gidiş

Erasmus programı katılımcısı ülkelerden birinin vatandaşı olan bir öğrenci, hareketlilik faaliyetini vatandaşı olduğu ülkede gerçekleştirebilir; ancak değerlendirme sürecinde bu öğrencilere düşük öncelik verilir (Genel Erasmus puanından 10 puan eksiltilir)

 

BAŞVURU NASIL YAPILACAK? İSTENEN BELGELER?

BAŞVURU DÖNEMİ:

MATUK Staj Hareketliliği projesi başvuruları 9 Şubat 2022 – 28 Şubat 2022 tarihleri arasında alınacaktır.

Başvurular, e-üniversite sistemi üzerinde, öğrencilerin kendi otomasyon hesaplarında yer alan ve 9 Şubat 2022 tarihi itibariyle Başvuru İşlemleri – Başvurular menüsünden erişebilecekleri “Erasmus Başvuru (Turizm Öğrenci Staj)” adındaki Çevrimiçi (Online) Başvuru Formu’nun doldurulup elektronik olarak gönderilmesi yoluyla yapılacaktır. Başvurular 28 Şubat 2022 Pazartesi saat 23:59'a kadar alınacaktır. Ardından başvuru formu otomatik olarak kapanacak olup daha sonra başvuru alınmayacaktır.

Başvuru için istenen diğer belgelerin, söz konusu çevrimiçi başvuru formunda ilgili alanlara yüklenmesi gerekmektedir (upload işlemi).

1) Başvuru Formu - Çevrimiçi (Online)

Başvuru Formu Başvuru formu yukarıda belirtildiği şekilde, çevrimiçi (online) olarak alınacaktır. Aşağıda belirtilen belgeler, çevrimiçi formun ilgili kısımlarına yüklenecektir. Başvuru ile ilgili problemler yaşanmaması için başvuru işleminin son günlere bırakılmaması önerilir. Çevrimiçi (Online) başvuru formunun doldurulmasını müteakip, başvuru formunun yazıcıdan çıktısının alınarak saklanması ya da PDF dosyası olarak veya formun tüm kısımlarını içerecek şekilde birkaç adet ekran görüntüsünün alınması suretiyle elektronik ortamda saklanması önemli ve gereklidir. Başvuru işlemi ile ilgili teknik problemlerden dolayı başvurunun Erasmus Ofisi sistemine düşmemesi gibi durumlarda başvurunun gerçekleştirildiğine dair kanıt olarak, saklanan ve kaydedilen bu kopyalar gösterilebilir. Aksi taktirde, öğrencinin başvuru yaptığı ispatlanamayacağı için başvuru yaptığına dair iddiası kabul edilmeyecektir.
 

2) İngilizce olarak Europass CV Formatı (tek nüsha hazırlanır) ve Çevrimiçi (Online) Başvuru Formunda ilgili alana yüklenir (upload edilir).

Europass CV bilgi ve hazırlama ile ilgili olarak: https://europass.gov.tr/
 

3) Niyet Mektubu (Bilgisayar ortamında tek sayfa word (.doc, .docx) dosyasına, metin halinde 1 sayfa olarak İngilizce dilinde yazılır ve Çevrimiçi (Online) Başvuru Formunda ilgili alana yüklenir (upload edilir). Niyet mektubunda değinilecek hususlar için tıklayınız
 

4) Kimlik Fotokopisi - Kimliğin arka ve ön yüzünü içerecek şekilde taranmış bir nüsha çevrimiçi başvuru formunda ilgili alana yüklenir (upload edilir).
 

5) Vesikalık Fotoğraf – Taranmış bir adet vesikalık fotoğraf çevrimiçi başvuru formunda ilgili alana yüklenir (upload edilir).
 

Belirtilen belgeler yüklenmiş (upload edilmiş) şekilde çevrimiçi (online) başvuru formunun, son başvuru tarihi olan 28 Şubat 2022 Pazartesi’ye kadar doldurulup çevrimiçi (online) olarak gönderilmesi gerekmektedir. (Başvuru ile ilgili problemler yaşanmaması için başvuru işleminin son günlere bırakılmaması önerilir.)

Başvuru formu ve forma yüklenecek ek belgelere (CV, Niyet Mektubu, Kimlik Fotokopisi, Vesikalık Fotoğraf) uygunluk değerlendirmesi yapılacağı için yetersiz/eksik/boş dosya yüklenmemelidir. Değerlendirmeye göre uygun görülmeyen başvurular kabul edilmeyecektir.

Başvuru ile ilgili problemler yaşanmaması için başvuru işleminin son günlere bırakılmaması önerilir. Çevrimiçi (Online) başvuru formunun doldurulmasını müteakip, başvuru formunun yazıcıdan çıktısının alınarak saklanması ya da PDF dosyası olarak veya formun tüm kısımlarını içerecek şekilde birkaç adet ekran görüntüsünün alınması suretiyle elektronik ortamda saklanması önemli ve gereklidir. Başvuru işlemi ile ilgili teknik problemlerden dolayı başvurunun Erasmus Ofisi sistemine düşmemesi gibi durumlarda başvurunun gerçekleştirildiğine dair kanıt olarak, saklanan ve kaydedilen bu kopyalar gösterilebilir. Aksi taktirde, öğrencinin başvuru yaptığı ispatlanamayacağı için başvuru yaptığına dair iddiası kabul edilmeyecektir.

Online olarak gerçekleştirilecek başvuru için son tarih 28 Şubat 2022 Pazartesi saat 23:59’dur; bu dakikadan sonra Çevrimiçi Başvuru Formu otomatik olarak erişime kapanacak olup, başvuru kabul edilmeyecektir. (Başvuru ile ilgili problemler yaşanmaması için başvuru işleminin son günlere bırakılmaması önerilir.)

Başvuru süresi içinde çevrimiçi form üzerinde değişiklik yapılıp tekrar gönderilebilmesi mümkün olmakla birlikte, süre dolduktan sonra (28 Şubat 2022 Pazartesi) formda herhangi bir değişiklik/düzenleme yapılamayacağı için, başvuru işleminin dikkatlice yapılması beklenmektedir. (Başvuru ile ilgili problemler yaşanmaması için başvuru işleminin son günlere bırakılmaması önerilir.)

 

KONTENJAN ve STAJ SÜRESİ

  • Toplam Kontenjan: 3-4 öğrenci
  • Staj Süresi: Asgari 2 ay

 * Hibe almadan staj sürenizi uzatabilirsiniz.
 


DEĞERLENDİRME ve SEÇİM ÖLÇÜTLERİ:

  • Erasmus Genel Sıralama Puanı = (Genel Not Ortalaması x 0,5) + ( Yabancı Dil Puanı x 0,5)


YABANCI DİL SINAVI:

Genel not ortalaması istenen düzeyde olan ve başvuru formu ve belgeleri istenen şekilde olan başvuru sahipleri yabancı dil yeterlilik sınavına alınacaklardır. Yabancı dil yeterlilik sınavının tarihi, yeri ve saati Erasmus Ofisi tarafından web sayfası yoluyla ayrıca duyurulacaktır. Başvuru sahiplerinden daha önce yabancı dil hazırlık sınıfı okumuş olan öğrencilerin de yapılacak yabancı dil yeterlilik sınavına girmeleri zorunludur. (Son 2 yıl içinde, İngilizce yeterlilik için ÜDS, KPDS, YDS, YÖKDİL, TOEFL IBT, CPE, CAE, PTE; Almanca yeterlilik için ÜDS, KPDS, YDS, YÖKDİL, TestDaf, DSD II, TELC Deutsch, Goethe Institut; Fransızca yeterlilik için ÜDS, KPDS, YDS, YÖKDİL, DELF & DALF gibi sınavlara girmiş olanlar, dilerlerse Erasmus yabancı dil sınavına girmeyerek bu sınavlara ait puanlarını kullanabilirler. Bu durumda sınav sonuç belgesinin başvuru son tarihine kadar Erasmus Ofisine iletilmesi gerekmektedir.)

Yabancı Dil Yeterlilik Sınavından alınması gereken asgari puan 100 üzerinden 60’tır. Avrupa Ortak Dil Seviyelerine göre en az B1 (100 üzerinden en az 60) düzeyini sağlayamayan adaylar Erasmus öğrencisi olamazlar.

Yabancı Dil Yeterlilik sınavına girmeyip, son 2 yıl içinde girilmiş yukarıda belirtilen sınavlara ait puanlarını kullanmak isteyen adayların, söz konusu puanlarının ÖSYM eşdeğerliklerine göre 100 üzerinden en az 60 olması gerekmektedir. Bu puanın altında olan adaylar Erasmus öğrencisi olamazlar.

*Erasmus Yabancı Dil Sınavı yeri, tarihi, saati ve sınavla ilgili bilgiler daha sonra duyurulacaktır.

NOT: Mazeretsiz yabancı dil sınavına katılmama durumunda sonraki dönemler için yapılacak başvurulardan “-5 puan” düşürülür.

(Sınav tarihi, yeri, ileriki bir tarihte sonra ayrıca duyurulacaktır.)

 

(Almanya, Fransa, İspanya, İtalya, Portekiz gibi bazı ülkelerdeki kurumlar, Erasmus öğrencilerinden belirli seviyelerde Almanca, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Portekizce bilgisi isteyebilmektedirler. Üniversitemizde Erasmus Yabancı Dil Yeterlilik Sınavı Almanca, Fransızca ve İngilizce dillerinde yapılmaktadır. Almanca ve Fransızca dillerinde yapılacak Erasmus Yabancı Dil Yeterlilik Sınavına bu dillerde öğrenim gören öğrenciler girecek olmakla birlikte, başka bölümlerde okumakta olup Almanca ya da Fransızca konuşulan ülkelerdeki kurumlara gitmeyi planlayan öğrencilerin de bu dillerde yapılacak sınavlara girmesi tavsiye olunur. Gidilmesi planlanan kurumlar tarafından Almanca, Fransızca ve İngilizce dillerinden başka dillerde istenebilecek bilgi, bu kurumlara gitmeye hak kazanan öğrencilerin sorumluluğunda olacaktır.)

 

BAŞARI DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
 

Öğrencinin genel not ortalaması, Yükseköğretim Kurulu (YÖK)'nun 4'lük sistem-100'lük sistem not çevrim tablosu kullanılarak 100'lük sisteme çevrilir. Genel not ortalamasının %50'si ile Yabancı Dil Yeterlilik Puanının %50'si toplanarak, Erasmus Genel Sıralama Puanı elde edilir. Sıralama her bölüm/konu alanı için ayrı ayrı Erasmus Genel Sıralama Puanına göre yapılır.
 

Akademik başarı ve yabancı dil puanlarının ortalamasına ilave olarak; aynı öğrenim kademesi içerisinde daha önce Erasmus+ kapsamında yükseköğrenim öğrenci veya staj hareketliliğinden yararlanmış öğrencilerin Erasmus Genel Sıralama Puanı hesaplanırken, daha önce yararlanılan her bir faaliyet için (öğrenim-staj ayrımı yapılmaksızın) 10’ar puan eksiltme uygulanır.

Daha önce yararlanma durumunda 10 puan eksiltme uygulanması, önceki öğrenim kademesinde gerçekleştirilen veya yükseköğrenim öğrenci/staj hareketliği dışındaki hareketlilikler için uygulanmaz. Hareketlilik gerçekleştirmiş bir öğrencinin aynı öğrenim kademesi içerisinde tekrar başvurması halinde uygulanır.

Erasmus stajı yapacağı kurum/kuruluşu bulup, o kurum ya da kuruluştan aldığı imzalı ve mühürlü kabul mektubunu Tekirdağ NKÜ Erasmus Ofisi’ne başvuru dönemi bitmeden önce ileten öğrencilerin Erasmus Genel Sıralama Puanına 10 puan ilave yapılır.

Aynı öğrenim kademesi içerisinde daha önceki bir seçim döneminde seçilmiş, fakat mücbir bir sebebe dayanmaksızın, faaliyetini gerçekleştirmemiş öğrenciler için, hak kazanmış olunmasına rağmen, faaliyetin gerçekleştirilmediği her faaliyet için Erasmus Genel Sıralama Puanına 10 puan eksiltme uygulanır. Yükseköğretim kurumunun vazgeçişleri öngörerek öğrencilere vazgeçtiklerini bildirmeleri için bir süre tanımaları ve öğrencilerin bu süre içerisinde vazgeçtiklerini bildirmeleri halinde puan eksiltme uygulanmaz.

Üniversitenin, öğrenim ve staj hareketliliği seçimlerini aynı başvuru ve değerlendirme süreci içerisinde gerçekleştirmesi halinde; daha önce hareketlilikten faydalanmayan bir öğrencinin hem öğrenim, hem staj faaliyetine aynı zamanda başvurması durumunda, 10 puan eksiltmenin hangi faaliyette uygulanacağı öğrencinin tercihine bırakılır. Bu durumda öğrenciden hangi faaliyette eksiltme uygulanmasını tercih ettiğine yönelik bir dilekçe alınır.

Daha önce hareketlilikten faydalanmış bir öğrencinin hem öğrenim, hem staj faaliyetine aynı zamanda başvurması durumunda, daha önce faydalandığı hareketlilik türünden 20 puan, başvurduğu ikinci hareketlilik türünden ise 10 puan eksiltme uygulanır.

Eksiltmeler öğrencinin Erasmus Genel Sıralama Puanı üzerinden yapılır.

Çift anadalda öğrenim gören öğrenciler aynı başvuru döneminde sadece bir anadaldan hareketliliğe başvurabilirler.


Erasmus+ Programı Öğrenci Hareketlilikleri için başvuruda bulunan ve istenen akademik ortalamaya sahip olup, Erasmus yabancı dil yeterlilik sınavına girmeye hak kazanan öğrencilerden, söz konusu sınava mücbir bir sebep belirtmeksizin girmeyen öğrencilerin, daha sonraki herhangi bir Erasmus hareketliliği başvurusunda toplam sıralama puanlarından 5 puan düşürülecektir.
 

Seçildiği halde Erasmus hareketliliğine katılmaktan vazgeçen öğrenciler için feragat bildirim süresi tanınacaktır. İlan edilecek bu süre içinde feragat bildiriminde bulunmaksızın programdan yararlanmaktan vazgeçen öğrencilerin, sonraki dönemde gerçekleştirecekleri Erasmus hareketliliği başvurularında toplam sıralama puanlarından 10 puan düşürülecektir.
(Belgelendirilebilen mücbir bir nedenle feragat bildirim süresinden sonra programdan yararlanma hakkından vazgeçmek zorunda kalan öğrenciler bu değerlendirmeye dahil değildir.)
 

Daha önce Erasmus öğrenci öğrenim ve/veya staj hareketliliği faaliyetlerinden yararlanan öğrenciler, aynı öğrenim kademesi (önlisans, lisans, yüksek lisans, doktora kademelerinden biri) içerisinde, yeni faaliyetle beraber öğrenim+staj olmak üzere toplam süre 12 ay’ı geçmeyecek şekilde tekrar programdan yararlanabilirler. Ancak, önceliğin programdan hiç yararlanmamış öğrencilere verilmesi prensibinden dolayı, yukarıda belirtildiği üzere daha önce programdan yararlanmış olan öğrencilerin -ne kadar süre yararlandıklarına ve/veya hibe alıp almamış olmalarına bakılmaksızın- Erasmus Genel Sıralama Puanlarından, öğrenim ya da staj faaliyeti fark etmeksizin faaliyet sayısı başına 10 puan eksiltilecektir.
 

Avrupa Komisyonu'nun konuyla ilgili önceliği nedeniyle, özel ihtiyaç sahibi (engelli) öğrencilerin (durumlarının belgelenmesi koşuluyla) genel Erasmus puanlarına 10 puan ilave yapılır.
 

Belgelendirilmesi koşuluyla, şehit ve gazi çocuğu olan öğrencilerin genel Erasmus puanlarına 15 puan ilave yapılır.

Belgelendirilmesi koşuluyla, 2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ile 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilerin Erasmus genel puanlarına 10 puan ilave yapılır.

Hareketliliğe seçilen öğrenciler için: Üniversite tarafından hareketlilikle ilgili olarak düzenlenen toplantılara/eğitimlere mazeretsiz katılmayan öğrencilerin Erasmus’a tekrar başvurmaları halinde bu başvurularındaki seçme-değerlendirme döneminde sıralama puanlarında 5 puan kesinti uygulanır.

 

ERASMUS ÖĞRENCİ HİBELERİ HAKKINDA BİLGİLER
 

Öğrencilere yurtdışında geçirdikleri faaliyet süreleri boyunca yurtdışında olmalarından kaynaklanan ilave masraflarına yardımcı olmak üzere hibe verilmektedir. Hibeler, öğrencilerin faaliyetle ilgili masraflarının tamamını karşılamaya yönelik değil, yalnızca katkı niteliğindedir. (Erasmus faaliyeti yurt dışında fiziksel olarak değil de, yurt içinde uzaktan eğitimle gerçekleştiriliyorsa hibe desteği verilmez.)
 

Öğrenci hareketliliği faaliyetlerinin gerçekleştirilebileceği ülkeler hayat pahalılığı düzeylerine göre 3 gruba ayrılmış ve ülke grupları için aylık öğrenim ve staj hibeleri belirlenmiştir. Ülke grupları ve bu ülkelere gidecek öğrencilere verilecek aylık hibe miktarları aşağıdaki tabloda yer almaktadır:


 

Bilgi edinme için Rektörlük Erasmus ofisi e-posta:
infoerasmus@nku.edu.tr