Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi
2022-01-03

2022 ERASMUS Programı Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Başvuru İlanı



 

 

Aşağıdaki Erasmus Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Başvuru ilanı Üniversitemizin 2021-1-TR01-KA131-HED-000005203 numaralı Erasmus+ KA131 projesi kapsamındadır. Başvuru ve seçme-değerlendirme süreci sonunda seçilecek öğrencilerin Erasmus programlarını gerçekleştirme dönemi 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılıdır. (2022-2028 arası yeni Erasmus+ dönemindeki Erasmus hareketlilikleri için üniversitelerin Erasmus anlaşmalarının sıfırdan yenilenmesi gerekmektedir. Bu nedenle, 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılında öğrencilerin Erasmus programı gerçekleştirebilmeleri için Üniversitemizin de Erasmus anlaşmalarının yenilenme/uzatılma süreci başlamıştır ve hızlandırılmasına yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Ancak, Avrupa’daki partner üniversitelerin de dönüş hızına ve anlaşma yenileme/uzatma hususuna olumlu/olumsuz cevaplarına bağlı olarak anlaşmaların yenilenmesinde/uzatılmasında doğabilecek uzun vadeli aksaklıklar halinde, bu yıl seçilecek öğrencilerin 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılının sadece Bahar sömestirinde programdan yararlanabilme durumu olasılık dahilindedir. Başvuruda bulunacak öğrencilerimizin bu olasılığı da göz önünde bulundurmalarını rica ederiz.)


Bu başvuru ilanı Üniversitemizin önlisans, lisans ve yüksek lisans öğrencileri için geçerlidir. Doktora öğrencileri bu başvuru ilanı kapsamı dışındadır. Yeni Erasmus+ dönemi kurallarına göre, doktora öğrencileri için “Doktora Hareketliliği” adı altında ve bazı farklı özellikleri de içinde barındıran ayrı bir Erasmus hareketlilik faaliyeti öngörülmüştür. Konuyla ilgili ayrıca bilgilendirme ve duyurularda bulunulacaktır.


Bilindiği üzere tüm dünyada devam etmekte olan Covid-19 pandemisinin seyrine göre gerek ülkemizde gerekse diğer ülkelerde farklı ve değişebilen önlemler alınmaktadır. Bu durum, gelecekte pandeminin seyrine göre, seçilen Erasmus öğrencilerinin gitmeye hak kazandıkları ülke ve üniversiteye fiziki olarak gidememesi olasılığını barındırmaktadır. Bu durumun hatırda tutulması gerektiğini öğrencilerimizin bilgisine sunarız.


DİKKAT! ERASMUS ÖĞRENCİ ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ İÇİN BAŞVURUDA BULUNMAYI DÜŞÜNEN ÖĞRENCİLERİMİZİN AŞAĞIDAKİ BİLGİLERİ DİKKATLİCE OKUMALARI BEKLENMEKTEDİR. GEREKLİ BİLGİ VE ÖRNEK BELGELER AŞAĞIDA YER ALMAKTADIR. BAŞVURU FORMU VE EKLERİ EKSİK YA DA HATALI OLAN BAŞVURULAR DEĞERLENDİRMEYE ALINMAYACAKTIR.


BAŞVURU DÖNEMİ

2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılında ERASMUS+ Programı Öğrenci Öğrenim Hareketliliğinden yararlanmak isteyen öğrencilerin başvuruları 4 Ocak 2022 – 30 Ocak 2022 tarihleri arasında alınacaktır. Başvurular, e-üniversite sistemi üzerinde, öğrencilerin kendi otomasyon hesaplarında yer alan ve 4 Ocak 2022 tarihi itibariyle Başvuru İşlemleri – Başvurular menüsünden erişebilecekleri “ERASMUS+ Programı Öğrenci Hareketliliği Online Başvuru Formu (Öğrenim)” adındaki Çevrimiçi (Online) Başvuru Formu’nun doldurulup elektronik olarak gönderilmesi yoluyla yapılacaktır.

Başvuru için istenen diğer belgelerin, söz konusu çevrimiçi başvuru formunda ilgili alanlara yüklenmesi gerekmektedir (upload işlemi). Başvuru formu ve forma yüklenecek ek belgelere (CV, Niyet Mektubu, Kimlik Fotokopisi, Vesikalık Fotoğraf) uygunluk değerlendirmesi yapılacağı için yetersiz/eksik/boş dosya yüklenmemelidir. Söz konusu değerlendirmeye göre uygun görülmeyen başvurular kabul edilmeyecektir.

Başvuru ile ilgili problemler yaşanmaması için başvuru işleminin son günlere bırakılmaması önerilir. Çevrimiçi (Online) başvuru formunun doldurulmasını müteakip, başvuru formunun yazıcıdan çıktısının alınarak saklanması ya da PDF dosyası olarak elektronik ortamda kaydedilmesi önemli ve gereklidir. Başvuru işlemi ile ilgili teknik problemlerden dolayı başvurunun Erasmus Ofisi sistemine düşmemesi gibi durumlarda, başvurunun gerçekleştirildiğine dair kanıt olarak, saklanan ve kaydedilen bu kopyalar gösterilebilir. Aksi takdirde, öğrencinin başvuru yaptığı ispatlanamayacağı için başvuru yaptığına dair iddiası kabul edilmeyecektir.

Online olarak gerçekleştirilecek başvuru için son tarih 30 Ocak 2022 Pazar saat 23:59’dur; bu tarihten sonra Çevrimiçi Başvuru Formu otomatik olarak erişime kapanacak olup, başvuru kabul edilmeyecektir. (Başvuru ile ilgili problemler yaşanmaması için başvuru işleminin son günlere bırakılmaması önerilir.)

Başvuru süresi içinde çevrimiçi form üzerinde değişiklik yapılıp tekrar gönderilebilmesi mümkün olmakla birlikte, başvuru süresi dolduktan sonra (30 Ocak 2022 Pazar saat 23:59) formda herhangi bir değişiklik/düzenleme yapılması mümkün olmayacağı için, başvuru işleminin dikkatlice yapılması beklenmektedir. (Başvuru ile ilgili problemler yaşanmaması için başvuru işleminin son günlere bırakılmaması önerilir.)

Başvuru ve seçme-değerlendirme sürecinin ardından seçilen öğrenciler bir sonraki eğitim-öğretim yılında (2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılında) Erasmus programlarını gerçekleştireceklerdir. (Her yıl Erasmus başvuru-seçme-değerlendirme sürecinden sonra kazanılan Erasmus öğrenim faaliyeti hakkı yalnızca bir sonraki eğitim-öğretim yılı için geçerlidir. 2022 yılı Erasmus öğrenci öğrenim hareketliliği başvuru-seçme-değerlendirme sürecinden sonra programdan yararlanma hakkı kazanan öğrenciler bu haklarını sadece 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılında kullanabileceklerdir. Daha sonraki yıllar için sonraki ilgili başvuru-seçme-değerlendirme süreçlerine dahil olunması gerekir.)


BAŞVURU GEÇERLİLİK KOŞULLARI

* Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi bünyesinde önlisans, lisans, yüksek lisans örgün öğretim kademelerinin birinde kayıtlı, tam zamanlı öğrenci olmak. 

(İkinci öğretimde (akşam öğretiminde) okuyan öğrenciler de örgün öğretim kapsamındadır ve Erasmus programına başvurabilirler)

(Öğrenciler kayıtlı oldukları programın hazırlık sınıfında Erasmus Öğrenim Hareketliliği faaliyeti gerçekleştiremezler. Kayıtlı oldukları programın hazırlık sınıfında okuyan öğrenciler başvuruda bulunabilirler ve seçildikleri takdirde (eğer hazırlık sınıfını geçmişler ve 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılında birinci sınıfta olurlarsa, o yıl, yani birinci sınıftayken Erasmus Öğrenim Hareketliliği faaliyetini gerçekleştirebilirler.)

* Başka bir üniversitenin yürütücü kurum olduğu ortak lisansüstü programlarda öğrenim görmekte olan öğrenciler, Erasmus programı başvurularını yürütücü üniversiteye yapmalıdırlar. Söz konusu ortak program öğrencilerinin Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’ne Erasmus başvuruları kabul edilmeyecektir.

* Ön lisans ve lisans için 4 üzerinden en az 2,20 ve Yüksek lisans için 4 üzerinden en az 2,50 genel not ortalamasına sahip olmak. (Genel not ortalamasına 2021-2022 Güz dönemi ortalaması da dahil edilecektir.)

Henüz transkripti oluşmamış 1-Ön lisanstan geçiş yapan öğrenciler için ön lisans mezuniyet notunun 4 üzerinden en az 2,20 olması; 2-Hazırlık sınıfı öğrencileri için lise mezuniyet notunun 100 üzerinden en az 75 olması.

Yatay veya dikey geçişle başka bir yükseköğretim kurumundan geçiş yapmış ve henüz seçim yapılan yükseköğretim kurumunda bir not ortalaması oluşmamış öğrenciler için geldikleri yükseköğretim kurumundan aldıkları son transkriptte yer alan not ortalamaları dikkate alınır.

* Çevrimiçi (online) başvuru formuna yüklenmesi istenen belgelerin tam ve eksiksiz olması. (İlgili belgelere ait bilgi aşağıda yer almaktadır)

* Faaliyetten yararlanılacak dönem için yeterli sayıda AKTS (ECTS) kredisi yüküne sahip olmak (Bir sömestir için toplam yaklaşık 30 AKTS; iki sömestir için toplam yaklaşık 60 AKTS)

* Disiplin cezası almış olmak veya alttan dersi olmak gibi sebepler öğrencinin Erasmus programından yararlanmasına engel değildir. (Disiplin cezasının uygulandığı, öğrencilik haklarına sahip olunmayan sömestir ya da sömestirlerde Erasmus faaliyeti gerçekleştirilemez)

* Kayıt donduran öğrenciler, kayıt dondurdukları dönemde Erasmus öğrenim hareketliliği gerçekleştiremez. Kayıt dondurulan dönemde Erasmus öğrenim hareketliliği başvurusu yapılabilir.


Vatandaşı Olunan Ülkeye Gidiş

Erasmus programı katılımcısı ülkelerden birinin vatandaşı olan bir öğrenci, hareketlilik faaliyetini vatandaşı olduğu ülkede gerçekleştirebilir; ancak değerlendirme sürecinde bu öğrencilere düşük öncelik verilir (Genel Erasmus puanından 10 puan eksiltilir)


BAŞARI DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Genel not ortalaması istenen düzeyde olan ve başvuru formu ve belgeleri istenen şekilde olan başvuru sahipleri yabancı dil yeterlilik sınavına alınacaklardır. Yabancı dil yeterlilik sınavının tarihi, yeri ve saati Erasmus Ofisi tarafından web sayfası yoluyla ayrıca duyurulacaktır. Başvuru sahiplerinden daha önce yabancı dil hazırlık sınıfı okumuş olan öğrencilerin de yapılacak yabancı dil yeterlilik sınavına girmeleri zorunludur. (Son 2 yıl içinde, İngilizce yeterlilik için ÜDS, KPDS, YDS, YÖKDİL, TOEFL IBT, CPE, CAE, PTE; Almanca yeterlilik için ÜDS, KPDS, YDS, YÖKDİL, TestDaf, DSD II, TELC Deutsch, Goethe Institut; Fransızca yeterlilik için ÜDS, KPDS, YDS, YÖKDİL, DELF & DALF gibi sınavlara girmiş olanlar, dilerlerse Erasmus yabancı dil sınavına girmeyerek bu sınavlara ait puanlarını kullanabilirler. Bu durumda sınav sonuç belgesinin başvuru son tarihine kadar Erasmus Ofisine iletilmesi gerekmektedir.)


(Sınav tarihi, yeri, saati başvuru değerlendirmelerinden sonra ayrıca duyurulacaktır.)


Yabancı Dil Yeterlilik Sınavından alınması gereken asgari puan 100 üzerinden 60’tır. Avrupa Ortak Dil Seviyelerine göre en az B1 (100 üzerinden en az 60) düzeyini sağlayamayan adaylar Erasmus öğrencisi olamazlar.

Yabancı Dil Yeterlilik sınavına girmeyip, son 2 yıl içinde girilmiş yukarıda belirtilen sınavlara ait puanlarını kullanmak isteyen adayların, söz konusu puanlarının ÖSYM eşdeğerliklerine göre 100 üzerinden en az 60 olması gerekmektedir. Bu puanın altında olan adaylar Erasmus öğrencisi olamazlar.

(Almanya, Fransa, İspanya, İtalya, Portekiz gibi bazı ülkelerdeki üniversiteler, misafir edecekleri Erasmus öğrencilerinden belirli seviyelerde Almanca, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Portekizce bilgisi isteyebilmektedirler. Üniversitemizde Erasmus Yabancı Dil Yeterlilik Sınavı Almanca, Fransızca ve İngilizce dillerinde yapılmaktadır. Almanca ve Fransızca dillerinde yapılacak Erasmus Yabancı Dil Yeterlilik Sınavına bu dillerde öğrenim gören öğrenciler girecek olmakla birlikte, başka bölümlerde okumakta olup Almanya ya da Fransa'daki üniversiteleri tercihlerinin arasında belirten öğrencilerin de bu dillerde yapılacak sınavlara girmesi tavsiye olunur. Tercih edilen üniversiteler tarafından, Almanca, Fransızca ve İngilizce dillerinden başka dillerde istenebilecek bilgi, bu üniversitelere gitmeye hak kazanan öğrencilerin sorumluluğunda olacaktır.)


Sınava girenler arasındaki puan sıralaması aşağıdaki ölçütlere göre yapılır:

Öğrencinin genel not ortalaması, Yükseköğretim Kurulu (YÖK)'nun 4'lük sistem-100'lük sistem not çevrim tablosu kullanılarak 100'lük sisteme çevrilir. Genel not ortalamasının %50'si ile Yabancı Dil Yeterlilik Puanının %50'si toplanarak, Erasmus Genel Sıralama Puanı elde edilir. Sıralama her bölüm/konu alanı için ayrı ayrı Erasmus Genel Sıralama Puanına göre yapılır.

Akademik başarı ve yabancı dil puanlarının ortalamasına ilave olarak; aynı öğrenim kademesi içerisinde daha önce Erasmus+ kapsamında yükseköğrenim öğrenci veya staj hareketliliğinden yararlanmış öğrencilerin Erasmus Genel Sıralama Puanı hesaplanırken, daha önce yararlanılan her bir faaliyet için (öğrenim-staj ayrımı yapılmaksızın) 10’ar puan eksiltme uygulanır.

Daha önce yararlanma durumunda 10 puan eksiltme uygulanması, önceki öğrenim kademesinde gerçekleştirilen veya yükseköğrenim öğrenci/staj hareketliği dışındaki hareketlilikler için uygulanmaz. Hareketlilik gerçekleştirmiş bir öğrencinin aynı öğrenim kademesi içerisinde tekrar başvurması halinde uygulanır.

Aynı öğrenim kademesi içerisinde daha önceki bir seçim döneminde seçilmiş, fakat mücbir bir sebebe dayanmaksızın, faaliyetini gerçekleştirmemiş öğrenciler için, hak kazanmış olunmasına rağmen, faaliyetin gerçekleştirilmediği her faaliyet için Erasmus Genel Sıralama Puanına 10 puan eksiltme uygulanır. Yükseköğretim kurumunun vazgeçişleri öngörerek öğrencilere vazgeçtiklerini bildirmeleri için bir süre tanımaları ve öğrencilerin bu süre içerisinde vazgeçtiklerini bildirmeleri halinde puan eksiltme uygulanmaz.

Üniversitenin, öğrenim ve staj hareketliliği seçimlerini aynı başvuru ve değerlendirme süreci içerisinde gerçekleştirmesi halinde; daha önce hareketlilikten faydalanmayan bir öğrencinin hem öğrenim, hem staj faaliyetine aynı zamanda başvurması durumunda, 10 puan eksiltmenin hangi faaliyette uygulanacağı öğrencinin tercihine bırakılır. Bu durumda öğrenciden hangi faaliyette eksiltme uygulanmasını tercih ettiğine yönelik bir dilekçe alınır.

Daha önce hareketlilikten faydalanmış bir öğrencinin hem öğrenim, hem staj faaliyetine aynı zamanda başvurması durumunda, daha önce faydalandığı hareketlilik türünden 20 puan, başvurduğu ikinci hareketlilik türünden ise 10 puan eksiltme uygulanır.

(Aynı anda hem Erasmus Öğrenci Öğrenim, hem de Erasmus Öğrenci Staj Hareketliliklerine başvurulacaksa Başvuru İşlemleri – Başvurular menüsündeki Erasmus Öğrenci Öğrenim ve Erasmus Öğrenci Staj başvuru formlarının her ikisi de ayrı ayrı doldurulup, istenen belgeler her iki forma da ayrı ayrı yüklenip, her iki form da ayrı şekilde gönderilmelidir.)

Eksiltmeler öğrencinin Erasmus Genel Sıralama Puanı üzerinden yapılır.

Çift anadalda öğrenim gören öğrenciler aynı başvuru döneminde sadece bir anadaldan hareketliliğe başvurabilirler.

Erasmus+ Programı Öğrenci Hareketlilikleri için başvuruda bulunan ve istenen akademik ortalamaya sahip olup, Erasmus yabancı dil yeterlilik sınavına girmeye hak kazanan öğrencilerden, söz konusu sınava mücbir bir sebep belirtmeksizin girmeyen öğrencilerin, daha sonraki herhangi bir Erasmus hareketliliği başvurusunda toplam sıralama puanlarından 5 puan düşürülecektir.

Seçildiği halde Erasmus hareketliliğine katılmaktan vazgeçen öğrenciler için feragat bildirim süresi tanınacaktır. İlan edilecek bu süre içinde feragat bildiriminde bulunmaksızın programdan yararlanmaktan vazgeçen öğrencilerin, sonraki dönemde gerçekleştirecekleri Erasmus hareketliliği başvurularında toplam sıralama puanlarından 10 puan düşürülecektir.

(Belgelendirilebilen mücbir bir nedenle feragat bildirim süresinden sonra programdan yararlanma hakkından vazgeçmek zorunda kalan öğrenciler bu değerlendirmeye dahil değildir.)

Daha önce Erasmus öğrenci öğrenim ve/veya staj hareketliliği faaliyetlerinden yararlanan öğrenciler, aynı öğrenim kademesi (önlisans, lisans, yüksek lisans kademelerinden biri) içerisinde, yeni faaliyetle beraber öğrenim+staj olmak üzere toplam süre 12 ay’ı geçmeyecek şekilde tekrar programdan yararlanabilirler. Bununla birlikte, daha önce Erasmus programından tam akademik yıl (iki sömestir) olarak yararlanmış öğrenciler, aynı öğrenim kademesinde programdan bir sömestir daha yararlanmaları durumunda toplam süre 12 ayı geçeceğinden, önceki dönemlerde Erasmus programından sadece tek sömestir yararlanmış öğrencilerin programdan tekrar yararlanmak üzere başvurabilmeleri öngörülmektedir. Ancak, önceliğin programdan hiç yararlanmamış öğrencilere verilmesi prensibinden dolayı, daha önce programdan yararlanmış olan öğrencilerin -ne kadar süre yararlandıklarına ve/veya hibe alıp almamış olmalarına bakılmaksızın- genel Erasmus puanlarından, öğrenim ya da staj faaliyeti fark etmeksizin faaliyet sayısı başına 10 puan eksiltilecektir. Aynı öğrenim kademesi içerisinde daha önceki bir seçim döneminde seçilmiş, fakat mücbir bir sebebe dayanmaksızın, faaliyetini gerçekleştirmemiş öğrenciler için, hak kazanmış olunmasına rağmen faaliyetin gerçekleştirilmediği her faaliyet için 10 puan azaltma uygulanır. Daha önce mücbir bir sebep bildirdikleri vazgeçme dilekçelerini Erasmus Ofisine iletmiş olan öğrencilere söz konusu puan kesintisi uygulanmaz.

Avrupa Komisyonu'nun konuyla ilgili önceliği nedeniyle, özel ihtiyaç sahibi (engelli) öğrencilerin (durumlarının belgelenmesi koşuluyla) genel Erasmus puanlarına +10 puan ilave yapılır.

Belgelendirilmesi koşuluyla, şehit ve gazi çocuğu olan öğrencilerin genel Erasmus puanlarına +15 puan ilave yapılır.

Belgelendirilmesi koşuluyla, 2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ile 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilerin Erasmus genel puanlarına +10 puan ilave yapılır.

Hareketliliğe seçilen öğrenciler için: Üniversite tarafından hareketlilikle ilgili olarak düzenlenen toplantılara/eğitimlere mazeretsiz katılmayan öğrencilerin Erasmus’a tekrar başvurmaları halinde bu başvurularındaki seçme-değerlendirme döneminde sıralama puanlarında 5 puan kesinti uygulanır.


BAŞVURU İÇİN GEREKLİ FORM VE BELGELER

1) Erasmus Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Önbaşvuru Formu Çevrimiçi (Online) Başvuru Formu Başvuru formu yukarıda belirtildiği şekilde, çevrimiçi (online) olarak alınacaktır. Aşağıda belirtilen belgeler, çevrimiçi formun ilgili kısımlarına yüklenecektir. Başvuru ile ilgili problemler yaşanmaması için başvuru işleminin son günlere bırakılmaması önerilir. Çevrimiçi (Online) başvuru formunun doldurulmasını müteakip, başvuru formunun yazıcıdan çıktısının alınarak saklanması ya da .PDF dosyası olarak bilgisayar ortamında kaydedilmesi önemli ve gereklidir. Başvuru işlemi ile ilgili teknik problemlerden dolayı başvurunun Erasmus Ofisi sistemine düşmemesi gibi durumlarda başvurunun gerçekleştirildiğine dair kanıt olarak, saklanan ve kaydedilen bu kopyalar gösterilebilir. Aksi taktirde, öğrencinin başvuru yaptığı ispatlanamayacağı için başvuru yaptığına dair iddiası kabul edilmeyecektir.


2) İngilizce olarak Europass formatında CV -- Çevrimiçi (Online) Başvuru Formunda ilgili alana yüklenir (upload edilir).

Europass CV bilgi ve hazırlama ile ilgili olarak: https://europass.gov.tr/
 

3) Niyet Mektubu (Bilgisayar ortamında tek sayfa word (.doc, .docx) dosyasına, metin halinde 1 sayfa olarak İngilizce ya da başka bir yabancı dil bölümünde öğrenim görülüyorsa o dilde yazılır ve Çevrimiçi (Online) Başvuru Formunda ilgili alana yüklenir (upload edilir). Niyet mektubunda değinilecek hususlar için tıklayınız.
 

4) Kimlik Fotokopisi - Kimliğin arka ve ön yüzünü içerecek şekilde taranmış bir nüsha çevrimiçi başvuru formunda ilgili alana yüklenir (upload edilir).
 

5) Vesikalık Fotoğraf – Taranmış bir adet vesikalık fotoğraf çevrimiçi başvuru formunda ilgili alana yüklenir (upload edilir).


Belirtilen belgeler yüklenmiş (upload edilmiş) şekilde çevrimiçi (online) başvuru formunun, son başvuru tarihi olan 30 Ocak 2022 Pazar saat 23:59’a kadar doldurulup çevrimiçi (online) olarak gönderilmesi gerekmektedir. (Başvuru ile ilgili problemler yaşanmaması için başvuru işleminin son günlere bırakılmaması önerilir.)
 

Dikkat!  Tüm belgeler bilgisayar ortamında doldurulmalı ve online başvuru formuna o şekilde yüklenmelidir. Ayrıca 1 adet vesikalık fotoğraf da ön başvuru formunda ilgili kısma yüklenmiş olmalıdır. Erasmus ofisinde form doldurma, tarama, çıktı ve fotokopi işlemleri yapılmayacaktır. Başvuru formundaki tüm bilgilerin doğru olması gerekmektedir. Süreç boyunca öğrencilerle iletişim, e-posta ağırlıklı olarak gerçekleştirileceği için, başvuru formunda öğrencinin sürekli takip ettiği güncel bir e-posta adresinin yazılmış olması önemlidir.

 
Gidilmek istenen yurt dışı üniversite/ülke tercihleri başvuru aşamasında değil; Erasmus Yabancı Dil Yeterlilik Sınavından sonra alınacaktır. Dolayısıyla, online başvuru formunda üniversite/ülke tercihi alanı yer almayacaktır. Konuyla ilgili duyuru (yukarıda belirtildiği üzere bölümlerin Erasmus anlaşmalarının yenilenme/uzatılma durumuna da bağlı olarak) Erasmus Yabancı Dil Yeterlilik Sınavı’ndan sonra seçme-değerlendirme puan listelerinin açıklanmasından sonra yapılacaktır.
 

UYARI: Erasmus anlaşmalarının yenilenmesinin/uzatılmasının büyük ölçüde tamamlanması ve böylece 2022-2023 Güz döneminde Erasmus faaliyeti gerçekleştirilebilecek ortam oluşması durumunda Erasmus faaliyetlerini sadece Güz sömestirinde gerçekleştiren ve öğrenim gördüğü yurt dışı üniversitenin akademik takvimi gereği Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nde Bahar sömestiri başladıktan sonra Erasmus faaliyetini tamamlayıp dönmek durumunda kalan öğrenciler, Tekirdağ NKÜ’deki Bahar dönemi ders kaydının gecikmesi ve/veya olası devamsızlıklarından dolayı sıkıntı yaşayabilmektedirler. Bu yüzden, sadece Güz sömestirinde Erasmus hareketliliği gerçekleştirmeyi planlayan öğrencilerin, gitmek istedikleri yurt dışı üniversitelerin akademik takvimlerini önceden incelemeleri; gerekirse Erasmus faaliyetlerini Bahar sömestirinde gerçekleştirmeleri önerilmektedir. Akademik takvim çakışmasından dolayı geç dönme ve devamsızlıklar nedeniyle karşılaşılabilecek sorunlarda Erasmus Değişim Programı Koordinatörlüğünün herhangi bir insiyatifi bulunmamakta olup; konu öğrenci ile Fakültesi/Bölümü arasındadır.


ERASMUS ÖĞRENCİ HİBELERİ HAKKINDA BİLGİLER

Öncelikle şu bilinmelidir ki, Erasmus öğrencisi olma hakkı kazanmış olmak hibe desteği alınacağının garantisi değildir. İlgili dönem için tahsis edilmiş toplam Erasmus öğrenci öğrenim hareketliliği hibe bütçesinin miktarına bağlı olarak, kazananlar arasında belirli bir sayıda öğrenciye hibe desteği sağlanabilmektedir. Hibe desteği alacak öğrencilerin ne kadar süre ile hibe alacağı da, yine toplam bütçenin durumuna göre, hibe alacak öğrencilerin tümüne eşit olacak şekilde Üniversitemiz tarafından belirlenir. Hibe desteği alacak öğrencilerin belirlenmesinde; Yabancı Dil Yeterlilik sınav puanı ve akademik ortalamalara göre oluşturulacak başarı sıralaması, hibe bütçesinin önlisans/lisans ve yüksek lisans öğrenciler arasında dengeli dağıtılması ve aynı zamanda farklı akademik konu alanlarına dengeli hibe dağıtımı esasları baz alınacaktır. Üniversitemizde genellikle Erasmus öğrencisi olma hakkı kazanan öğrenci sayısı toplam hibe bütçesinden fazla olduğu için, hibe alacak öğrencilere genellikle 4,5 aya kadar süre için hibe verilebilmektedir. Bununla birlikte, hibe süresinin kesin hali ve kaç öğrencinin hibelendirileceği gerek bütçe durumuna, gerekse de hangi öğrencilerin hangi ülkelere gideceğinin belli olması durumuna göre belirlenip süreç içinde ilan edilecektir. Öte yandan, Erasmus+ Öğrenci Öğrenim Hareketliliğinden hibesiz olarak yararlanılması da mümkündür. Genel not ortalaması ve yabancı dil yeterlilik baraj puanlarını sağlayan ve bölüm anlaşma kontenjanları dahilinde bir yurt dışı üniversiteye başvuru yapma hakkı kazanmak suretiyle Erasmus öğrencisi olma hakkını elde eden öğrenciler dilerlerse programdan hibesiz olarak yararlanabileceklerdir.

Öğrencilere yurtdışında geçirdikleri faaliyet süreleri boyunca yurtdışında olmalarından kaynaklanan ilave masraflarına yardımcı olmak üzere hibe verilmektedir. Hibeler, öğrencilerin faaliyetle ilgili masraflarının tamamını karşılamaya yönelik değil, yalnızca katkı niteliğindedir. (Erasmus faaliyeti yurt dışında fiziksel olarak değil de, yurt içinde uzaktan eğitimle gerçekleştiriliyorsa hibe desteği verilmez.)

Öğrenci hareketliliği faaliyetlerinin gerçekleştirilebileceği ülkeler hayat pahalılığı düzeylerine göre 3 gruba ayrılmış ve ülke grupları için aylık öğrenim ve staj hibeleri belirlenmiştir. Ülke grupları ve bu ülkelere gidecek öğrencilere verilecek aylık hibe miktarları aşağıdaki tabloda yer almaktadır:

Dezavantajlı katılımcılara, hak ettikleri hibeye ek olarak İlave Hibe Desteği sağlanabilecektir. Söz konusu hibenin verilebilmesi için, dezavantajlı katılımcı, ekonomik ve sosyal açıdan imkânları kısıtlı olan ve aşağıdaki alt kategorilere uyan birey olarak tanımlanmıştır.

1) 2828 sayılı kanuna tabi olanlar (Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından haklarında 2828 sayılı Kanun uyarınca koruma, bakım veya barınma kararı olanlar)

2) 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere

3) Kendilerine yetim aylığı bağlananlar

4) Şehit/Gazi çocukları

5) Kendisine veya ailesine muhtaçlık aylığı bağlananlar (öğrencinin kendisine, anne-babasına veya vasisine Belediyelerden, kamu kurum ve kuruluşlarından (Bakanlıklar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kızılay, AFAD gibi kurumlardan Erasmus başvurusunu yaptığı esnada maddi destek aldığını kanıtlayan bir belge ibraz edilmesi yeterlidir.)

Kredi ve Yurtlar Kurumu bursları ve benzeri burslar, başarı bursu niteliğindeki diğer hibe, yardım ve burslar, tek seferlik yardımlar söz konusu maddi yardım kapsamında kabul edilmez.

Yukarıdaki kapsama uyan öğrencilere talepleri halinde ve bu durumlarını belgelendirmek kaydıyla, Erasmus öğrenci öğrenim hareketliliği için aylık 250 Avro (€) İlave Hibe Desteği sağlanabilecektir.

Program ülkeleri arasında öğrenim ve staj hareketliliği için öğrencilere gidiş-dönüş seyahatleri için ayrıca destek verilmemektedir.

Öğrencilerin faaliyet süreleri ve hibeleri, faaliyet başlamadan önce tahminî olarak hesaplanır. Faaliyet sona erdikten sonra gerçekleşen kesin süreler ve hibeler tekrar belirlenir.

Faaliyete başlamadan önce yapılacak planlamada gidilecek kurumdaki akademik takvim, öğrencilerin kabul mektuplarında yer alan süreler, önceki yıllarda ilgili kurumda gerçekleşen faaliyetlerden edinilen deneyimler gibi mevcut bilgi ve belgelere göre faaliyet süresi öngörü olarak belirlenir. Kesin faaliyet süresi, öğrencinin Erasmus programının sonunda misafir olduğu üniversiteden alacağı katılım sertifikasında bulunan faaliyet başlangıç-bitiş tarihleri ve pasaportta yer alan giriş-çıkış tarihlerine göre hesaplanır. Belgelerde yer alan en kısa tarih aralığı faaliyet süresi olacak şekilde kabul edilir.

Erasmus+ Öğrenci Öğrenim ve Staj Hareketlilikleri kapsamında kısmen veya tamamen hibelendirilerek gidecek öğrencilerin hibeleri, öğrenci gitmeden önce toplam öngörülen hibenin %80'i ve döndükten sonra %20'si şeklinde 2 taksit halinde verilir. Öğrenci döndükten sonra, gitmeden önce imzalayacağı sözleşmeler gereğince, Erasmus Ofisine teslim etmesi gereken kanıtlayıcı belge ve raporlamalarda eksiklik olması veya ilan edilecek tarihe kadar teslim edilmemesi durumunda, ya da misafir olduğu üniversitede alacağı derslerin hiçbirine iştirak etmemesi, sınavların tamamına veya büyük bir kısmına girmemesi gibi standart öğrenci sorumluluklarının ihlalinin tespiti halinde, söz konusu öğrencinin Erasmus programı iptal edilerek kendisine ödenen hibenin tamamının iadesi istenir.

Belgelerde eksiklik olmaması ve standart öğrenci sorumluluklarının yerine getirilmesi, fakat misafir olunan üniversitede alınan toplam kredinin en az üçte ikisinden başarılı olunamaması halinde ise, öğrencinin faaliyet sonrası hesaplanan kesin toplam hibesinin %20'si kesilir.

Öğrenci öğrenim hareketliliği faaliyeti asgari 2 ay sürer. Asgari süre mücbir sebepler dışında azaltılamaz. Hareketlilik süresinin asgari sürenin altında olması durumunda söz konusu hareketlilik için hiç hibe ödemesi yapılmaz. Yapılmışsa da iadesi istenir.

Öğrencilerin, mücbir sebeplerle (zorunluluk sebepleri, ailevi sebepler, sağlık sebepleri, doğal afet gibi) planlanan hareketlilik faaliyeti döneminden erken dönmesi durumunda, öğrencinin durumu belgelendirilmesi istenir. Uygun belgelendirme olduğu takdirde, öğrencinin yurtdışında kaldığı süre karşılığı hibe miktarı öğrenciye verilir. Kalınan süre karşılığı için hesaplanan hibeden fazla ödeme yapılmışsa, fazla miktarın iadesi istenir.

İstenen akademik ortalama ve yabancı dil sınavı puanı seviyelerini sağlayan ve bölüm anlaşma kontenjanları dahilinde bir yurt dışı üniversiteye başvuru yapma hakkı kazanmak suretiyle Erasmus öğrencisi olmaya hak kazanan öğrencilerden isteyenler hibe almaksızın Erasmus öğrenci hareketliliği faaliyetlerinden yararlanabilirler.

 
ERASMUS+ PROGRAMI ÖZEL İHTİYAÇ DESTEĞİ (INCLUSION SUPPORT)

Erasmus+ Programı, özel ihtiyaç sahibi kesimin programa katılımını teşvik etmektedir. Özel ihtiyacı olan kişi, ek finansal destek olmadığı takdirde kişisel fiziksel durumu, zihinsel durumu veya sağlık durumu, projeye/hareketlilik faaliyetine katılmasına izin vermeyen potansiyel katılımcıdır. Özel ihtiyaç desteğine gereksinim duyan öğrenci ve personele ilave hibe verilebilmesi için yararlanıcı yükseköğretim kurumu tarafından Türkiye’de Erasmus Programını yürüten kurum olan Türkiye Ulusal Ajansı’ndan ilave hibe talebinde bulunulması gerekmektedir. Özel İhtiyaç Desteği sahibi öğrenci seçildikten sonra, öğrencinin ek hibe talebi varsa, yaklaşık ek masrafları belirlenir ve Türkiye Ulusal Ajansı’ndan ilave hibe talep edilir. İlave hibe talebi sözleşme dönemi içerisinde, ama her hal ve durumda sözleşme bitiş tarihinden 60 gün öncesine kadar yapılabilir. Öğrenci, faaliyeti sona erdikten sonra hibesinde artış talep edilemez.

Özel İhtiyaç Desteği başvurusu Türkiye Ulusal Ajansı’na bir başvuru formu yoluyla yapılır. Başvuru formunda, Özel İhtiyaç Desteğine niçin ihtiyaç duyulduğunun açıklanması, kanıtlayıcı belgelerin eklenmesi (örneğin Özel İhtiyaç Desteği engelliliğe ilişkinse, engelliliğe ve düzeyine ilişkin bilgileri ihtiva eden doktor raporu (3 aydan eski olmayacak şekilde) veya engellilik kartı fotokopisi, kronik hastalıklar için doktor raporu) gerekir. Forma ayrıca gidilecek yükseköğretim kurumunun misafir edeceği öğrencinin Özel İhtiyaç Desteğine gereksinim duyan bir öğrenci olduğundan haberdar olduğu bilgisi ve uygun donanıma sahip olduğuna ilişkin taahhüdünü içeren belgeler eklenir. Talep edilen ilave hibe miktarları ve neden ihtiyaç duyulduğu formda istenildiği şekilde detaylıca gösterilmelidir. Talep edilen hibe, Özel İhtiyaç Desteği sahibi katılımcının faaliyete katılımını mümkün kılma amacıyla doğrudan ilişkili olmalıdır.

Türkiy Türkiye Ulusal Ajansı her bir başvuruyu özel olarak değerlendirir; ilave hibe verilip verilemeyeceğini, verilebilecekse uygun hibe miktarını kararlaştırır.


Bilgi edinme için Rektörlük Erasmus ofisi e-posta:

infoerasmus@nku.edu.tr