Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi
2021-01-06

2021 Erasmus Öğrenci Staj Hareketliliği İlanı



 

 

 

Aşağıdaki Erasmus Öğrenci Staj Hareketliliği Başvuru ilanı Üniversitemizin 2020 Haziran-2022 Mayıs arasını kapsayan 2020-1-TR01-KA103-087506 numaralı Erasmus projesinin bütçesi kapsamındadır. Başvuru ve seçme-değerlendirme süreci sonunda seçilecek öğrencilerin Erasmus staj programlarını gerçekleştiririp tamamlamaları için son tarih 31 Mayıs 2022 olacaktır.

 

Önemli Not: Bilindiği üzere tüm dünyada devam etmekte olan Covid-19 pandemisinin seyrine göre gerek ülkemizde gerekse diğer ülkelerde farklı ve değişebilen önlemler alınmaktadır. Bu durum gelecekte pandeminin seyrine göre seçilen Erasmus öğrencilerinin gitmeye hak kazandıkları ülke ve kurumlara fiziki olarak gidememesi ihtimalini doğurmaktadır. Bu durumun hatırda tutulması gerektiğini öğrencilerimizin bilgisine sunarız.

 

Dikkat! Erasmus Öğrenci Staj Hareketliliği için başvuruda bulunmayı düşünen öğrencilerimizin aşağıdaki ilanı dikkatlice okumaları beklenmektedir. Gerekli bilgi ve örnek belgeler ilanda yer almaktadır. Başvuru formu ve ekleri eksik ya da hatalı olan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.

 

BAŞVURU DÖNEMİ:

2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı sonundaki yaz döneminden itibaren Erasmus Programı Öğrenci Staj Hareketliliğinden yararlanmak isteyen öğrencilerin başvuruları 6 Ocak 2021 – 29 Ocak 2021 tarihleri arasında alınacaktır.

Başvurular, e-üniversite sistemi üzerinde, öğrencilerin kendi otomasyon hesaplarında yer alan ve 6 Ocak 2021 tarihi itibariyle Başvuru İşlemleri – Erasmus Başvurusu menüsünden erişebilecekleri "Çevrimiçi (Online) Başvuru Formu"nun doldurulup elektronik olarak gönderilmesi yoluyla yapılacaktır.

Başvuru için istenen diğer belgelerin, söz konusu çevrimiçi başvuru formunda ilgili alanlara yüklenmesi gerekmektedir (upload işlemi). Başvuru formu ve forma yüklenecek ek belgelere (CV, Niyet Mektubu, Kimlik Fotokopisi, Vesikalık Fotoğraf) uygunluk değerlendirmesi yapılacağı için yetersiz/eksik/boş dosya yüklenmemelidir. Söz konusu değerlendirmeye göre uygun görülmeyen başvurular kabul edilmeyecektir.

Başvuru ile ilgili problemler yaşanmaması için başvuru işleminin son günlere bırakılmaması önerilir. Çevrimiçi (Online) başvuru formunun doldurulmasını müteakip, başvuru formunun yazıcıdan çıktısının alınarak saklanması ya da PDF dosyası olarak elektronik ortamda kaydedilmesi önemli ve gereklidir. Başvuru işlemi ile ilgili teknik problemlerden dolayı başvurunun Erasmus Ofisi sistemine düşmemesi gibi durumlarda başvurunun gerçekleştirildiğine dair kanıt olarak, saklanan ve kaydedilen bu kopyalar gösterilebilir. Aksi takdirde, öğrencinin başvuru yaptığı ispatlanamayacağı için başvuru yaptığına dair iddiası kabul edilmeyecektir.

Online olarak gerçekleştirilecek başvuru için son tarih 29 Ocak 2021 Cuma’dır; bu tarihten sonra Çevrimiçi Başvuru Formu otomatik olarak erişime kapanacak olup, başvuru kabul edilmeyecektir. (Başvuru ile ilgili problemler yaşanmaması için başvuru işleminin son günlere bırakılmaması önerilir.)

Başvuru süresi içinde çevrimiçi form üzerinde değişiklik yapılıp tekrar gönderilebilmesi mümkün olmakla birlikte, süre dolduktan sonra (29 Ocak 2021 Cuma saat) formda herhangi bir değişiklik/düzenleme yapılamayacağı için, başvuru işleminin dikkatlice yapılması beklenmektedir. (Başvuru ile ilgili problemler yaşanmaması için başvuru işleminin son günlere bırakılmaması önerilir.)

Başvuru ve seçme-değerlendirme sürecinin ardından seçilen öğrencilerin 31 Mayıs 2022 tarihine kadar Erasmus staj programlarını gerçekleştirip tamamlamaları gerekmektedir.


Başvuru geçerlilik koşulları:

* Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi bünyesinde örgün eğitim kademelerinin herhangi birinde (önlisans, lisans, yüksek lisans, doktora) bir yükseköğretim programına kayıtlı, tam zamanlı öğrenci olmak.
(İkinci öğretimde (gece öğretiminde) okuyan öğrenciler de örgün eğitim kapsamındadır ve Erasmus programına başvurabilirler.)
(Kayıtlı oldukları programın hazırlık sınıfında okuyan öğrenciler başvuruda bulunamazlar. Kayıtlı oldukları programın birinci sınıfında okuyan öğrenciler başvuruda bulunabilirler ve seçildikleri taktirde birinci sınıfın bitiminde (2020-2021 Eğitim-Öğretim yılının sonunda) Erasmus Staj Hareketliliği faaliyetini gerçekleştirebilirler.)

* Ön lisans ve lisans için 4 üzerinden en az 2,20
  Yüksek lisans, doktora veya tıpta ihtisas için 4 üzerinden en az 2,50
  genel not ortalamasına sahip olmak.
  (Genel not ortalamasına 2020-2021 Güz dönemi ortalaması da dahil edilecektir)

* Disiplin cezası almış olmak veya alttan dersi olmak gibi sebepler öğrencinin Erasmus programından yararlanmasına engel değildir. (Disiplin cezasının uygulandığı, öğrencilik haklarına sahip olunmayan sömestir ya da sömestirlerde Erasmus faaliyeti gerçekleştirilemez)

Vatandaşı Olunan Ülkeye Gidiş:

Erasmus programı katılımcısı ülkelerden birinin vatandaşı olan bir öğrencinin hareketlilik faaliyeti ile vatandaşı olduğu ülkeye gitmesi mümkündür; ancak değerlendirme sürecinde bu öğrencilere düşük öncelik verilir (Genel Erasmus puanından 10 puan eksiltilir)


Başarı Değerlendirme Ölçütleri:

Genel not ortalaması istenen düzeyde olan ve başvuru formu ve belgeleri istenen şekilde olan başvuru sahipleri yabancı dil yeterlilik sınavına alınacaklardır. Yabancı dil yeterlilik sınavının tarihi, yeri ve saati Erasmus Ofisi tarafından web sayfası yoluyla ayrıca duyurulacaktır. Başvuru sahiplerinden daha önce yabancı dil hazırlık sınıfı okumuş olan öğrencilerin de yapılacak yabancı dil yeterlilik sınavına girmeleri zorunludur. (Son 2 yıl içinde, İngilizce yeterlilik için ÜDS, KPDS, YDS, YÖKDİL, TOEFL IBT, CPE, CAE, PTE; Almanca yeterlilik için ÜDS, KPDS, YDS, YÖKDİL, TestDaf, DSD II, TELC Deutsch, Goethe Institut; Fransızca yeterlilik için ÜDS, KPDS, YDS, YÖKDİL, DELF & DALF gibi sınavlara girmiş olanlar, dilerlerse Erasmus yabancı dil sınavına girmeyerek bu sınavlara ait puanlarını kullanabilirler. Bu durumda sınav sonuç belgesinin başvuru son tarihine kadar Erasmus Ofisine teslim edilmesi gerekmektedir.)

Yabancı Dil Yeterlilik Sınavında, Avrupa Ortak Dil Seviyelerine göre en az B1 (100 üzerinden en az 60) düzeyini sağlayamayan adaylar Erasmus öğrencisi olamazlar.

Yabancı Dil Yeterlilik sınavına girmeyip, son 2 yıl içinde girilmiş yukarıda belirtilen sınavlara ait puanlarını kullanmak isteyen adayların, söz konusu puanlarının ÖSYM eşdeğerliklerine göre 100 üzerinden en az 60 olması gerekmektedir. Bu puanın altında olan adaylar Erasmus öğrencisi olamazlar.

(Almanya, Fransa, İspanya, İtalya, Portekiz gibi bazı ülkelerdeki üniversiteler veya kuruluşlar, misafir edecekleri Erasmus öğrencilerinden belirli seviyelerde Almanca, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Portekizce bilgisi isteyebilmektedirler. Üniversitemizde Erasmus Yabancı Dil Yeterlilik Sınavı Almanca, Fransızca ve İngilizce dillerinde yapılmaktadır. Almanca ve Fransızca dillerinde yapılacak Erasmus Yabancı Dil Yeterlilik Sınavına bu dillerde öğrenim gören öğrenciler girecek olmakla birlikte, başka bölümlerde okumakta olup Almanya ya da Fransa'daki üniversiteleri tercihlerinin arasında belirten öğrencilerin de bu dillerde yapılacak sınavlara girmesi tavsiye olunur. Tercih edilen üniversiteler tarafından, Almanca, Fransızca ve İngilizce dillerinden başka dillerde istenebilecek bilgi, bu üniversitelere gitmeye hak kazanan öğrencilerin sorumluluğunda olacaktır.)

Sınava girenler arasındaki puan sıralaması aşağıdaki ölçütlere göre yapılır:

Öğrencinin genel not ortalaması, Yükseköğretim Kurulu (YÖK)'nun 4'lük sistem-100'lük sistem not çevrim tablosu kullanılarak 100'lük sisteme çevrilir. Genel not ortalamasının %50'si ile Yabancı Dil Yeterlilik Puanının %50'si toplanarak, Erasmus Genel Sıralama Puanı elde edilir. Sıralama her bölüm/konu alanı için ayrı ayrı Erasmus Genel Sıralama Puanına göre yapılır.

Erasmus+ Programı Öğrenci Staj Hareketliliği için başvuruda bulunan ve istenen akademik ortalamaya sahip olup, Erasmus yabancı dil yeterlilik sınavına girmeye hak kazanan öğrencilerden, söz konusu sınava mücbir bir sebep belirtmeksizin girmeyen öğrencilerin, daha sonraki herhangi bir Erasmus hareketliliği başvurusunda toplam sıralama puanlarından 5 puan düşürülecektir.

Seçildiği halde Erasmus hareketliliğine katılmaktan vazgeçen öğrenciler için feragat bildirim süresi tanınacaktır. İlan edilecek bu süre dahilinde feragat bildiriminde bulunmaksızın, keyfi olarak programdan yararlanmaktan vazgeçen öğrencilerin, sonraki dönemlerde gerçekleştirecekleri Erasmus hareketliliği başvurularında, toplam sıralama puanlarından 10 puan düşürülecektir.
(Belgelendirilebilen mücbir bir nedenle feragat bildirim süresinden sonra programdan yararlanma hakkından vazgeçmek zorunda kalan öğrenciler bu değerlendirmeye dahil değildir.)

Daha önce Erasmus öğrenci öğrenim ve/veya staj hareketliliği faaliyetlerinden yararlanan öğrenciler, aynı öğrenim kademesi (önlisans, lisans, yüksek lisans, doktora kademelerinden biri) içerisinde yeni faaliyetle beraber öğrenim+staj olmak üzere toplam süre 12 ay’ı geçmeyecek şekilde tekrar programdan yararlanabilirler. Ancak, önceliğin programdan hiç yararlanmamış öğrencilere verilmesi prensibinden dolayı, daha önce programdan yararlanmış olan öğrencilerin -ne kadar süre yararlandıklarına bakılmaksızın- genel Erasmus puanlarından, öğrenim ya da staj faaliyeti fark etmeksizin faaliyet sayısı başına 10 puan eksiltilecektir. Aynı öğrenim kademesi içerisinde daha önceki bir seçim döneminde seçilmiş, fakat mücbir bir sebebe dayanmaksızın, faaliyetini gerçekleştirmemiş öğrenciler için, hak kazanmış olunmasına rağmen faaliyetin gerçekleştirilmediği her faaliyet için 10 puan azaltma uygulanır. Daha önce mücbir bir sebep bildirdikleri vazgeçme dilekçelerini Erasmus Ofisine iletmiş olan öğrencilere söz konusu puan kesintisi uygulanmaz.

Aynı anda hem Erasmus Öğrenim, hem Erasmus Staj hareketliliklerine başvuru yapan öğrencilerin genel Erasmus puanlarından, bu iki faaliyetten birindeki puan sıralamasında geçerli olmak üzere 10 puan azaltma yapılır. Bir öğrencinin hem öğrenim, hem staj faaliyetine aynı zamanda başvurması durumunda, “-10 puan” azaltmanın hangi faaliyette uygulanacağı öğrencinin tercihine bırakılır. Bu durumda öğrenciden hangi faaliyette azaltma uygulanmasını tercih ettiğine yönelik bir dilekçe alınır. Daha önce hareketlilikten faydalanmış bir öğrencinin hem öğrenim, hem staj faaliyetine aynı zamanda başvurması durumunda, daha önce faydalandığı hareketlilik türünden “-10” puan, başvurduğu ikinci hareketlilik türünden ise “-20” puan azaltma uygulanır.

Seçim ölçütleri ve ağırlıklı puan tablosu

 

Başvuru için gerekli form ve belgeler:

1) Erasmus Öğrenci Staj Hareketliliği Önbaşvuru Formu Çevrimiçi (Online) Başvuru Formu Başvuru formu yukarıda belirtildiği şekilde, çevrimiçi (online) olarak alınacaktır. Aşağıda belirtilen belgeler, çevrimiçi formun ilgili kısımlarına yüklenecektir. Başvuru ile ilgili problemler yaşanmaması için başvuru işleminin son günlere bırakılmaması önerilir. Çevrimiçi (Online) başvuru formunun doldurulmasını müteakip, başvuru formunun yazıcıdan çıktısının alınarak saklanması ya da .PDF dosyası olarak bilgisayar ortamında kaydedilmesi önemli ve gereklidir. Başvuru işlemi ile ilgili teknik problemlerden dolayı başvurunun Erasmus Ofisi sistemine düşmemesi gibi durumlarda başvurunun gerçekleştirildiğine dair kanıt olarak, saklanan ve kaydedilen bu kopyalar gösterilebilir. Aksi taktirde, öğrencinin başvuru yaptığı ispatlanamayacağı için başvuru yaptığına dair iddiası kabul edilmeyecektir.

2) İngilizce CV Formatı (tek nüsha hazırlanır) ve Çevrimiçi (Online) Başvuru Formunda ilgili alana yüklenir (upload edilir).

   - İngilizce CV Formu için tıklayınız

   - Örnek CV için tıklayınız

3) Niyet Mektubu (Bilgisayar ortamında tek sayfa word (.doc, .docx) dosyasına, metin halinde 1 sayfa olarak İngilizce ya da başka bir yabancı dil bölümünde öğrenim görülüyorsa o dilde yazılır ve Çevrimiçi (Online) Başvuru Formunda ilgili alana yüklenir (upload edilir). Niyet mektubunda değinilecek hususlar için tıklayınız

4) Kimlik Fotokopisi - Kimliğin arka ve ön yüzünü içerecek şekilde taranmış bir nüsha çevrimiçi başvuru formunda ilgili alana yüklenir (upload edilir).

5) Vesikalık Fotoğraf – Taranmış bir adet vesikalık fotoğraf çevrimiçi başvuru formunda ilgili alana yüklenir (upload edilir).

6) İngilizce Transkript (Bağlı olunan fakülte/enstitü/yüksekokul öğrenci işleri biriminden alınır - 2 adet İngilizce (Transkriptler başvuru döneminde alınmayacak olup, içinde bulunulan 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılının Güz sömestiri sonunda, Güz sömestiri notları da akademik ortalamaya dahil olacak şekilde teslim alınacaktır. Dolayısıyla, çevrimiçi başvuru aşamasında transkript alınmasına ve çevrimiçi başvuru formuna yüklenmesine gerek yoktur. Çevrimiçi başvuru formunda transkripte ait bir alan yer almayacaktır.)

Belirtilen belgeler yüklenmiş (upload edilmiş) şekilde çevrimiçi (online) başvuru formunun, son başvuru tarihi olan 29 Ocak 2021 Cuma’ya kadar doldurulup çevrimiçi (online) olarak gönderilmesi gerekmektedir. (Başvuru ile ilgili problemler yaşanmaması için başvuru işleminin son günlere bırakılmaması önerilir.)


Erasmus Öğrenci Staj Hareketliliği için başvuruda bulunacak öğrencilerin aşağıdaki hususları dikkate almaları gerekmektedir:

1) Erasmus Staj Hareketliliğinden hibeli olarak yararlanılabilecek kontenjan her biri maksimum 3 aya kadar hibelendirilmek üzere bütçe durumu ve gidilecek ülkelere bağlı olmak üzere 9-10 kişi ile sınırlı olacaktır. Hibeli olarak programdan yararlanacak söz konusu 9-10 öğrencinin belirlenmesinde; Yabancı Dil Yeterlilik sınav puanı ve akademik ortalamalara göre oluşturulacak başarı sıralaması, hibe bütçesinin lisans ve lisansüstü öğrenciler arasında dengeli dağıtılması ve aynı zamanda farklı akademik konu alanlarına dengeli hibe dağıtımı esasları baz alınacaktır.

2) Staj yapılacak kurum bir Yükseköğretim Kurumu/Enstitü ya da İşletme/organizasyon olabilir.

3) Staj yapılacak kurumun Erasmus+ program ülkelerinden birinde olması gerekmektedir. (Danimarka, Finlandiya, İrlanda, İsveç, İzlanda, Lihtenştayn, Lüksemburg, Norveç, Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, Güney Kıbrıs, Hollanda, İspanya, İtalya, Malta, Portekiz, Yunanistan, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Hırvatistan, Letonya, Litvanya, Macaristan, Makedonya, Polonya, Romanya, Slovakya, Slovenya)

4) Faaliyet, yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrencinin yurtdışındaki bir işletmede staj yapmasıdır. “Staj”, bir yararlanıcının programa katılan başka bir ülkedeki bir işletme veya organizasyon bünyesindeki mesleki eğitim alma ve/veya çalışma deneyimi kazanma sürecidir. Staj faaliyeti belirli bir öğretim programı kapsamında yapılan akademik çalışmalara ilişkin araştırma ödevleri, analiz çalışmaları gibi çalışmalar yapmak üzere kullanılmaz. Staj faaliyeti, öğrencinin öğrencisi olduğu mesleki eğitim alanında uygulamalı iş deneyimi elde etmesidir. Staj faaliyetinin öğrencinin diploma programı için zorunlu olması beklenmez. Ancak staj yapılacak ekonomik sektör, öğrencinin mevcut mesleki eğitim programı ile ilgili bir sektör olmalıdır.

5) Öğrencilerin kendi bilimsel çalışmalarını tamamlamak veya desteklemek üzere yurtdışındaki laboratuvarlarda yaptıkları deneyler, laboratuvar çalışmaları veya bilimsel araştırmalar/projeler staj faaliyeti olarak kabul edilmez. Bu faaliyetlerin staj faaliyeti olabilmeleri için, akademik çalışmalar kapsamında değil, ilgili sektörde ekonomik karşılığı olan mesleki faaliyetler olarak gerçekleştirilmeleri gerekmektedir. Örneğin ürün geliştirme amaçlı olarak; bir araştırma geliştirme (ar-ge) şirketinde veya bir firmanın ar-ge biriminde yapılan ya da ekonomik faaliyet gösteren bir firmanın bir üniversite ya da araştırma merkezine yaptırttığı deneysel çalışmalarda ve araştırmalarda çalışmak staj faaliyeti kapsamında değerlendirilir.

6) Erasmus Staj faaliyetinde bulunulacak yurt dışındaki kurum bir yükseköğretim kurumu olabilir. Ancak, staj faaliyetinin gerçekleştirileceği yükseköğretim kurumunda yapılacak çalışma, akademik anlamda bir öğrenme faaliyeti olmayıp kurumun genel idaresine yönelik birimlerde uygulamalı çalışma deneyimi elde edilmesidir. Akademik çalışma amaçlı staj faaliyeti gerçekleştirilemez.

7) Aşağıdaki kuruluşlar Erasmus+ kapsamında yükseköğretim staj faaliyeti için uygun değildir:
                - Avrupa Birliği kurumları ve AB ajansları
                - AB programlarını yürüten ve bu kapsamda hibe alarak kurulmuş kuruluşlar
                - Misafir olunan ülkedeki ulusal diplomatik temsilciliklerimiz (büyükelçilik ve konsolosluk gibi)

Diplomatik temsilciliklerimizin hiçbir birimi staj faaliyeti için uygun değildir.

8) Başvuru sahibinin, staj yapmak istediği kurumu kendisinin araştırıp belirlemesi ve gidecekleri yurt dışı kurumdan imzalı-mühürlü bir kabul mektubu alması gerekmektedir. Erasmus öğrenci seçme-değerlendirme sonuçlarının ilanından sonra programdan yararlanma hakkı kazanan öğrencilere staj yeri bulma ve Erasmus Ofisine kabul mektubunu iletme ile ilgili olarak bir buçuk ay gibi bir süre tanınacak olmakla birlikte, Erasmus staj faaliyetinden yararlanmayı planlayan öğrencilerin, staj yeri bulmaya yönelik önceden araştırma yapmaya başlaması önerilmektedir.

9) Öğrencinin zorunlu stajını, Erasmus Staj Hareketliliği kapsamında yapabilmesi için bölümünün onayını alması esastır. Başvuru sahibi, karşı kurumdan aldığı Kabul Mektubu ve Erasmus Stajı sırasında gerçekleştireceği Detaylı Çalışma Programı (Staj Anlaşması - Learning Agreement for Traineeship) ile birlikte, kendi bölümünün Staj Danışmanı ve Erasmus Bölüm Koordinatörüne başvurarak, gerek staj yapmak istediği ülke ve kurum, gerek staj çalışma programı ve gerekse de stajını gerçekleştireceği tarihler için onay alması gerekmektedir.


Erasmus Öğrenci Hibeleri hakkında bilgiler:

Öğrencilere yurtdışında geçirdikleri faaliyet süreleri boyunca yurtdışında olmalarından kaynaklanan ilave masraflarına yardımcı olmak üzere hibe verilmektedir. Hibeler, öğrencilerin faaliyetle ilgili masraflarının tamamını karşılamaya yönelik değil, yalnızca katkı niteliğindedir.

Öğrenci hareketliliği faaliyetlerinin gerçekleştirilebileceği ülkeler hayat pahalılığı düzeylerine göre 3 gruba ayrılmış ve ülke grupları için aylık öğrenim ve staj hibeleri belirlenmiştir. Ülke grupları ve bu ülkelere gidecek öğrencilere verilecek aylık hibe miktarları aşağıdaki tabloda yer almaktadır:

Hayat pahalılığına göre ülke grupları

Hareketlilikte misafir olunan ülkeler

Aylık Hibe Öğrenim (Avro)

Aylık Hibe Staj (Avro)

1. ve 2. Grup Program Ülkeleri

Danimarka, Finlandiya, İrlanda, İsveç, İzlanda, Lihtenştayn, Lüksemburg, Norveç, Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, Güney Kıbrıs, Hollanda, İspanya, İtalya, Malta, Portekiz, Yunanistan

500

600

3. Grup Program Ülkeleri

Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Hırvatistan, Letonya, Litvanya, Macaristan, Makedonya, Polonya, Romanya, Slovakya, Slovenya, Türkiye

300

400

Program ülkeleri arasında öğrenim ve staj hareketliliği için öğrencilere gidiş-dönüş seyahatleri için ayrıca destek verilmemektedir.

Öğrencilerin faaliyet süreleri ve hibeleri, faaliyet başlamadan önce tahminî olarak hesaplanır. Faaliyet sona erdikten sonra gerçekleşen kesin süreler ve hibeler tekrar belirlenir.

Faaliyete başlamadan önce yapılacak planlamada gidilecek kurumdaki akademik takvim, öğrencilerin kabul mektuplarında yer alan süreler, önceki yıllarda ilgili kurumda gerçekleşen faaliyetlerden edinilen deneyimler gibi mevcut bilgi ve belgelere göre faaliyet süresi öngörü olarak belirlenir. Kesin faaliyet süresi, katılım sertifikasında bulunan faaliyet başlangıç-bitiş tarihleri ve pasaportta yer alan giriş-çıkış tarihlerine göre hesaplanır. Belgelerde yer alan en kısa tarih aralığı faaliyet süresi olacak şekilde kabul edilir.

Öğrencilerin faaliyet süreleri kısmen veya tamamen hibelendirilir veya faaliyet tamamen hibesiz “sıfır hibeli” öğrenci olarak gerçekleştirilebilir. Faaliyet süresinin kısmen hibelendirilmesi halinde, hibe verilecek süre, öğrenim hareketliliği için ise 3 ay’dan, staj hareketliliği için 2 ay’dan kısa olmayacaktır.

Erasmus+ Öğrenci Öğrenim ve Staj Hareketlilikleri kapsamında kısmen veya tamamen hibelendirilerek gidecek öğrencilerin hibeleri, öğrenci gitmeden önce toplam öngörülen hibenin %70'i ve döndükten sonra %30'u şeklinde 2 taksit halinde verilir. Öğrenci döndükten sonra, gitmeden önce imzalayacağı sözleşmeler gereğince, Erasmus Ofisine teslim etmesi gereken kanıtlayıcı belge ve raporlamalarda eksiklik olması veya ilan edilecek tarihe kadar teslim edilmemesi durumunda, ya da misafir olduğu üniversitede alacağı derslerin hiçbirine iştirak etmemesi, sınavların tamamına veya büyük bir kısmına girmemesi gibi standart öğrenci sorumluluklarının ihlalinin tespiti halinde, söz konusu öğrencinin Erasmus programı iptal edilerek kendisine ödenen hibenin tamamının iadesi istenir. Belgelerde eksiklik olmaması ve standart öğrenci sorumluluklarının yerine getirilmesi, fakat misafir olunan üniversitede alınan toplam kredinin en az üçte ikisinden başarılı olunamaması halinde ise, öğrencinin faaliyet sonrası hesaplanan kesin toplam hibesinin %20'si kesilir.

Öğrenci öğrenim hareketliliği faaliyetleri asgari 3 ay, staj hareketliliği faaliyetleri asgari 2 ay sürer. Asgari süreler mücbir sebepler dışında azaltılamaz. Hareketlilik süresinin asgari sürenin altında olması durumunda söz konusu hareketlilik için hiç hibe ödemesi yapılmaz.

Öğrencilerin, mücbir sebeplerle (zorunluluk sebepleri, ailevi sebepler, sağlık sebepleri, doğal afet gibi) planlanan hareketlilik faaliyeti döneminden erken dönmesi durumunda, öğrencinin durumu belgelendirilmesi istenir. Uygun belgelendirme olduğu taktirde, öğrencinin yurtdışında kaldığı süre karşılığı hibe miktarı öğrenciye verilir. Kalınan süre karşılığı için hesaplanan hibeden fazla ödeme yapılmışsa, fazla miktarın iadesi istenir.

İstenen akademik ortalama ve yabancı dil sınavı puanı seviyelerini sağlayarak, Erasmus öğrencisi olmaya hak kazanan öğrencilerden isteyenler hibe almaksızın Erasmus öğrenci hareketliliği faaliyetlerinden yararlanabilirler.
 

ERASMUS+ PROGRAMI ÖZEL İHTİYAÇ DESTEĞİ

Erasmus+, ek bir hibe desteği olmaksızın faaliyetlere katılmaları mümkün olamayacak durumdaki fiziksel, zihinsel veya sağlıkla ilgili özel durumları olan Erasmus+’ya katılan öğrenci ve personel (bundan sonra fiziksel, zihinsel veya sağlıkla ilgili özel durumu olan öğrenci ve personel olarak anılacaktır) için rehberlik, karşılama, fiziksel erişim, pedagojik ve teknik destek, ve özellikle ek giderlere katkı sağlamaya özel önem vermektedir. Bu, sizlerin Avrupa Birliği Erasmus+ hareketlilik düzenlemelerinden bütünüyle yararlanabilmenizi temin etmeye yöneliktir.

Bütün yükseköğretim kurumları, Yükseköğretim Erasmus Üniversite Beyannamesini imzalamakla, tüm çevrelerden katılımcılara eşit erişim ve fırsatlar sağlayacağınıtaahhüt eder. Bu nedenle, fiziksel, zihinsel veya sağlıkla ilgili özel durumu olan öğrenci ve personel misafir olunan kurumun kendi yerel öğrenci ve personeline sunduğu tüm destek hizmetlerinden yararlanabilir.


Ek hibe

Hareketliliğiniz süresince özel erişim ihtiyaçlarınıza yönelik olarak aylık olağan Erasmus+ öğrenim, staj veya personel hareketliliği hibesine ilave olarak Erasmus+ fiziksel, zihinsel veya sağlıkla ilgili özel durumu olan öğrenci ve personel ek hibesine başvurabilirsiniz. Erasmus+ özel ihtiyaç desteğine başvurabilmek için Erasmus+ hareketlilik döneminize hazırlanırken özel ihtiyaçlarınızı ve fiziksel, zihinsel veya sağlıkla ilgili durumunuza ilişkin olarak öngörülen ek masraflarınızı belirtiniz.


Özel Erişim İhtiyaçları Nelerdir?

Erasmus+ hareketliliğinizle ilgili bireysel ihtiyaçlara yönelik desteklenmesi uygun olabilecek alanlar, bu sayılanlarla sınırlı olmamakla birlikte: uygun konaklama, seyahat için yardım, tıbbi refakat, destek teçhizat, uygun öğrenim materyalleri, refakatçi vb içerir.


Nasıl Başvurulur?

Erasmus+ özel ihtiyaç desteği başvuru formu hakkında yardımcı olmaları için Erasmus Ofisine veya Bölümünüzdeki Erasmus Koordinatörüne talebinizi iletiniz.

Giden öğrenci ve personel için bilgiye Erasmus Ofisinden ulaşılabilir.

Hareketlilik gerçekleştireceğiniz kurumla ilgili daha bilinçli tercihler yapabilmek için Erasmus Student Network (ESN) tarafından geliştirilen engelli olanakları ve hizmetleri bulunan yükseköğretim kurumlarını harita üstünde gösteren çevirimiçi araç-MapAbility’ye bakınız:

http://exchangeability.eu/mapability-map


Veri koruma:

Kişisel veriler gizlidir ve yalnızca ulusal hukuk kapsamında Erasmus+ programına başvuru ve katılımınıza ilişkin olarak kullanılacaktır.

 

Diğer bilgiler için:

Erasmus+ kaynakları:

European Commission – Erasmus+

Erasmus+ Türkiye Ulusal Ajansı www.ua.gov.tr


ÖNEMLİ NOTLAR:

Erasmus+ Öğrenci Staj Hareketliliğinden hibeli ya da hibesiz olarak yararlanılması mümkündür. İstenen akademik ortalama ve yabancı dil yeterlilik baraj puanlarını sağlayıp Erasmus staj öğrencisi olma hakkını elde edecek öğrencilerden, Erasmus staj bütçesinden yararlanma kapsamı dışında kalanlar dilerlerse programdan hibesiz olarak yararlanabileceklerdir.

Tüm belgeler bilgisayar ortamında doldurulmalı ve online başvuru formuna o şekilde yüklenmelidir. Ayrıca 1 adet vesikalık fotoğraf da ön başvuru formunda ilgili kısma yüklenmiş olmalıdır. Erasmus ofisinde form doldurma, tarama ve fotokopi işlemleri yapılmayacaktır.

Başvuru formundaki tüm bilgilerin doğru olması gerekmektedir. Süreç boyunca öğrencilerle iletişim e-posta ağırlıklı olarak gerçekleştirileceği için, başvuru formunda öğrencinin sürekli takip ettiği güncel bir e-posta adresinin yazılmış olması önemlidir.
 

Bilgi edinme için Rektörlük Erasmus ofisi e-posta:
infoerasmus@nku.edu.tr